Page 1 of 1

Sofia: SL bötfällde mig efter ett inlägg på Facebook

SL säger att Sofia Dahlén haft en ogiltig biljett och kräver därför att hon ska betala böter. Själv säger hon att hon aldrig blivit stoppad – och att SL gett henne böter för kommentarer på Facebook. Nu ska saken prövas av Stockholms tingsrätt.

Det hela började i höstas, menar Sofia Dahlén, när hon fick en påminnelsefaktura från SL.

– Först trodde jag att det var en bluffaktura men sedan när jag ringde sa de du har blivit tagen i en biljettkontroll. De sa att de hade starka bevis. Jag trodde därför att någon stulit min identitet och anmälde det till polisen.

Sofia Dahlén säger att hon fortfarande är skakad efter incidenten med SL:s kontrollanter.
Sofia Dahlén säger att hon fortfarande är skakad efter incidenten med SL:s kontrollanter. Foto: Privat

Hon bestred också boten, och tänkte att saken var utagerad när hon inte hörde något mer. Men i början av året damp det ner papper från Stockholms tingsrätt, en fordran från SL.

I handlingarna som skickats in till rätten finns en kopia på själva boten, och på den en handskriven anteckning undertecknad av fyra kontrollanter där det står att Sofia Dahlén vägrade samarbeta. 

Kontrollanternas anteckningar på Sofia Dahléns bot.
Kontrollanternas anteckningar på Sofia Dahléns bot. Foto: Stockholms tingsrätt

De skriver också och att hon skrivit ett inlägg i Facebook-gruppen ”Här befinner SL-kontrollanterna sig” och att man genom den fastställt hennes identitet. 

”Via hennes FB, jobb och telefon spårade vi henne och skrev på kontoret”.

Då förstod jag att de sett mitt inlägg på Facebook där jag varnar för kontrollanter. Och måste ha skrivit boten utifrån det. För jag har inte blivit stoppad av kontrollanter, och även om jag hade blivit det så reser jag alltid med giltig biljett. Min varning för kontrollanter är ett politiskt ställningstagande mot SL, som jag tycker missköter sitt uppdrag. De behandlar oss inte som kunder utan som potentiella kriminella. Höjer priset hela tiden och använder pengarna till fler kontrollanter och väktare, men inte för att öka trivseln i kollektivtrafiken, säger Sofia Dahlén och fortsätter.

Jag är fortfarande i chock och förstår inte hur detta har kunnat hända.

– Jag är fortfarande i chock och förstår inte hur detta har kunnat hända. Det enda som jag kan tänka mig, även om det låter som en konspirationsteori, är att de inte lyckats hitta tillräckligt många utan biljett och därför behövt bättra på statistiken eller att man helt enkelt vill straffa oss som varnar andra. 

Claes Keisu, presskommunikatör på Trafikförvaltningen, tillbakavisar uppgifterna om att SL utfärdar böter baserat på inlägg i sociala medier, men ber att få återkomma om vad som hänt i det specifika fallet. När han gör det har han pratat med  kontrollanternas arbetsledare och berättar att Sofia Dahlén fått en bot i handen ombord ett tåg på röda linjen eftersom hon saknade giltig biljett.

Samarbetsoviljan ska ha bestått i att hon inte velat eller kunnat uppvisa legitimation men kontrollanterna kunde identifiera henne via Facebook efter att hon uppgett namn, personnummer och andra personuppgifter, berättar Claes Keisu.

Varför de antecknat ”skrev på kontoret” ber Claes Keisu återigen om att få återkomma. När han gör det är historien om hur Sofia Dahlén fick boten en helt annan:

– Nu har jag pratat med en av kontrollanterna som var med. Det var så att de gjorde en ombordkontroll på röd linje och den här tjejen har då en oaktiverad och därmed ogiltig enkelbiljett. De kliver av vid T-centralen och klockan är då cirka 19.15. Hon vägrar samarbeta på så vis att hon inte vill lämna någon id-handling eller uppge någonting, varken vad hon heter eller sitt personnummer.

– Medan de står där så tittar en av kontrollanterna i den här Facebook-gruppen och ser då att den här tjejen man har framför sig precis gjort ett inlägg om att kontrollanterna var på det tåget. På den vägen kunde de hitta att hon heter Sofia Dahlén och de kollade också mot sparregistret (Statens persondataregister, reds. anm). De kollade hennes Facebook-profil och såg att det stämmer överens hur hon ser ut. Hon avvek därifrån men hon hade en kompis med sig som bekräftade att hon heter Sofia. Eftersom detta hände i slutet av arbetspasset gick kontrollanterna tillbaka till kontoret där de skrev ut den här boten, som skickades hem till henne. 

Hennes profilbild, som var synlig i Facebook-gruppen vid det tillfället, är animerad och föreställer inte Sofia Dahlén. Men kontrollanterna har alltså hittat henne via en bild som inte ser ut som hon, och sedan klickat vidare på profilen och bläddrat bland hennes bilder och då hittat henne?

– Ja, så måste det ha gått till.

Tycker du själv att det är något i det här som framstår märkligt?

– Det är inte min sak att avgöra eller ha en åsikt om. Nu ska saken prövas av tingsrätten. Kontrollanterna har en version och hon har en annan version. Eftersom de här fyra kontrollanterna är så säkra har man bedömt att man har ett säkert case.

Tidigare gav ni en helt annan förklaring till vad som inträffat, vad beror det på?

– Nu har jag pratat med en av dem som var med och då måste vi utgå ifrån att det hon berättar stämmer.

Vad baserade arbetsledaren, som du hade pratat med först,  sina uppgifter på?

– Det var mer hörsägen, vad han hade hört om hur det gick till. Så du får stryka det. 

Enligt Claes Keisu är resenärer inte skyldiga att uppvisa legitimation eller annan id-handling, men då kan kontrollanterna kontrollera deras uppgifter mot exempelvis sociala medier.

Läs mer: SL drar Sofia inför rätta

– Det är ett sätt att säkerställa identitet, att se om bilden på sociala medier stämmer överens med namnet. 

Jag tror att man skulle ha svårt att exempelvis handla på Systembolaget genom att identifiera sig med sin Facebook-profil, vad är det som gör att ni inom SL tycker att det är lämpligt?

– Kontrollanterna kontrollerar också resenärers uppgifter mot Spar-registret, så att man ser att en sådan person faktiskt finns. Då kan man också kontrollera utseendet mot en persons Facebook-bild, så att man ser om personen med det namnet ser ut som personen som står framför dem. Då tycker man att man har gjort en tillräckligt god identifiering av personen. Annars skulle man inte skriva en bot. 

En stämningsansökan har kommit in till Stockholms tingsrätt, men rätten har ännu inte satt ett datum för huvudförhandlingen.

DN har också varit i kontakt med en av kontrollanterna som dock inte vill kommentera uppgifterna.