Richard Dawson + Mette Rasmussen & SHP

Söndag den 26 november, 18:00–23:00 Fasching

Eklektiskt, utmanande och spretigt – en kväll med tre akter som alla utforskar nya musikaliska territorier och ifrågasätter etablerade genrer. Det blir en omväxlande och överraskande afton när Richard Dawson, Still House Plants och Mette Rasmussen intar Faschings scen.

Singersongwritern Richard Dawson slog igenom för en större publik med 2014 års Nothing Important. Uppföljaren Peasant kom tidigare i år och på den nya skivan hämtade country/alt-folk-gitarristen och sångaren inspiration från 1500-talskonstnären Pieter Brueghel den äldre – men lyckades ändå med konststycket att göra sitt mest tillgängliga album hittills. Och ändå behöll han galenskapen och experimentlustan från tidigare skivor. Nättidningen Pitchfork gav den en stark 8/10 och andra recensenter var lika exalterade.

De få gånger danska saxofonisten Mette Rasmussen inte är ute på turné tillbringar hon sin tid i hemmet i norska Trondheim. Med ett stadigt avstamp i frijazzen är hennes spelstil både mångsidig och kraftfull. Hon utforskar ständigt sitt instrument och använder en bred palett av tekniker – på så sätt utvidgar hon också saxofonens möjligheter.

Still House Plants kommer från Glasgow och är en experimentell trio som känslosamt växlar mellan post-moderna powerballader och frijazz. De har delat scen med Selvhenter och Peter Brötzmann – och själva rör de sig i musikaliska landskap där gitarrfragment möter mantralik sång och dekonstruerade rytmer. Alltsammans i en glödande minimalistisk tradition. Efter höstens turné kommer de att spela in ett nytt album tillsammans med Mette Rasmussen.

19.00 Still House Plants
David Kennedy – trummor
Finlay Clark – gitarr
Jessica Hickie-Kallenbach – sång
VIDEO: www.youtube.com/embed/lsBAiuPnGUM

20.00 Mette Rasmussen – solosaxofon
VIDEO: www.youtube.com/embed/C3Cl_fWxMpA

21:00 Richard Dawson Trio
Richard Dawson - sång/gitarr
John-Michael Hedley - bas/kör
Mat Baty - trummor/kör
VIDEO: www.youtube.com/embed/jfaW-yD7DoA