Kondens vs BOP • FST 100år

Fredag den 12 januari, 19:30–01:00 Fylkingen

Happy Fridays Fylkingen Bar, oväntade kombos och feelgood med konstmusik, ljudkonst och elektronika. On stage: Kondens och BOP. I baren: bra musik för fredagshäng. Föreningen Svenska Tonsättare 100 år 1918-2018.
Entré: 100kr (80 kr student) endast kort betalning, ej kontanter i dörr och bar.

Den kammarmusikaliska duon Kondens är blockflöjtisten My Eklund och organisten Lisa Oscarsson med ett gemensamt starkt intresset för nutida musik gärna kopplat till den äldre tidiga musiken. Ensemblen har tillägnats många verk och den här konserten presenterar det magnifika projektet Goldberg 1.5 med nyskriven musik av Lisa Ullén, Ida Lundén, Daniel Hjort, Mattias Petersson och Jan Sandström med Johan Sebastian Bach i intressant relief. Kondens vill verka i nuet med alla dess möjligheter, influenser och begränsningar: elektroniska, tekniska, samhällsmässiga, kulturpolitiska och idéburna. Genom beaktande av historien men tillvaratagande av nuet vill Kondens förmedla en känsla av tidlöshet och närvaro i den musik de framför.

Den nygamla duon BOP startades 1994 av Thomas Bjelkeborn och Paul Pignon genom ett gemensamt intresse för musikaliskt utvecklingsarbete vid Elektronmuikstudion Stockholm. Båda sökte former för att flytta den ofta intrikata programmerings-tekniska och studio orienterade elektroakustiska musiken upp på en livescen för att ingjuta nukänsla i en i dåtiden genomkomponerad fixed media kultur. Duon turnerar flitigt internationellt och under senare år som del av ensemblem SoundQuartet med stöd av Kulturrådet. BOP finns representerade via utgivning från Fireworks edition och Lamour records.

My Eklund är Blockflöjtist och studerade vid Musikhögskolan i Malmö, därefter vid ESAME i Portugal samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon är en progressiv kreatör som driver egna musikaliska projekt men även som solist och kammarmusiker med framföranden av äldre tidig musik och nyskriven nutida musik. My har uruppfört ett stort antal verk på svenska och internationella festivaler och är grundare av ensemblen Parkour med Sten Sandell, Jörgen Pettersson och Anna Svensdotter samt duon Kondens tillsammans med Lisa Oscarsson. My arbetar med många välrenommerade musiker och ensembler och tilldelas ofta stipendier och stöd från det svenska musiklivet som KMH, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Nordiska kulturfonden. www.myeklund.se

Lisa Oscarsson, Organist, ursprungligen från Stockholm, studerade till kyrkomusiker vid Musikhögskolan Malmö och vid Kungliga Musikhögskolan Stockholm där improvisation, komposition och solistiskt orgelspel var huvudämnen. Därefter studier till konsertorganist i Piteå för prof Hans-Ola Ericsson.Hon framförde sin diplomkonsert i Luleå domkyrka år 2011 och är därefter verksam som organist i Umeå stads församling med ansvar för församlingens rika konsertverksamhet. Hon turnerar flitigt i Sverige, Tyskland och Norge. http://www.lisaeriksson.se