Sicksack

sicksack. tre kort på hand. efter rött så är det samma valör eller högre. efter svart samma eller lägre. ess är bara lågt.

man får spela översta kortet från leken. kan man inte så lägger man alla korten i sin poäng-hög. efter att man tar upp får man lägga själv. minst antal kort i poänghögen vinner

hjärter dam ligger. så nästa kort måste var dam eller högre (så dam eller kung då ess är lågt). jag kan inte så får antingen ta alla korten och lägga i min poäng­hög, eller chansa på översta kortet i leken. misslyckas chansningen så tar jag högen och chanskortet o lägger i min poänghög.

hade det istället varit spader eller klöver dam så hade jag kunnat lägga allt utom kung.

Pyramidtia

Variant av spelet vändtia där korten delas ut annorlunda. Varje spelare får först fyra dolda kort och tre öppna på bordet, samt två kort på hand.

Dom öppna korten får bytas mot kort spelaren har på hand. Man får dock inte lägga dubbla kort som i vändtia (ruter fyra får alltså inte läggas på spader fyra).

När alla spelare har bytt färdig delas nästa omgång kort ut. Två dolda och ett öppet, samt ett till på hand. Korten på bordet bildar nu en pyramid.

Det öppna kortet får bytas mot ett kort från handen.

När alla är färdiga så börjar spelet och spelas som vanlig vändtia.

När en spelare har slut på kort på hand och det inte längre finns kort kvar i högen så spelar hen med sina kort på bordet. Alla frilagda kort får spelas (i bilden nedan får alltså spader kung och det översta dolda kortet spelas).

Curlad idioten

Variant av patiensen idioten med fuskblandad lek. Patiensen spelas i två delar. I första delen fuskblandas leken:

  1. Lägg dom översta fyra korten synligt på bordet
  2. Lägg dom fyra korten i en ny hög (vända nedåt)
  3. Upprepa tills alla 52 kort ligger i den nya högen

Den andra delen spelas som vanliga idioten men med den nya högen:

  1. Lägg dom översta fyra kort synligt på bordet
  2. Om det finns kort av samma kulör ta bort dom som har lägst valör
  3. Flytta kort till lediga platser om det finns
  4. Upprepa tills högen är slut

Vinner gör man om det i slutet endast ligger fyra äss på bordet.

Inte Sicksack

Kallade först det här spelet för sicksack, men sen hittade vi på ett mycket bättre spel som det namnet passade mycket bättre för.

Inspirerat av Camissimo (som jag aldrig spelat). Enklaste sättet att lära sig är nog att först spela en omgång med grundreglerna, och sen lägga till byten och kraftkortet.

Grundregler

Alla spelare får tretton kort. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Spelet spelas i omgångar. Spelaren till vänster om den som blanda börjar första omgången.

Man börjar omgången genom att spela ett eller flera kort av samma valör. Nästa spelare spelar sedan lika många kort som alla är av samma valör. Om första spelaren spelar tre stycken fyror så kan nästa spelare t.ex. spela tre stycken sjuor.

Om korten som den andra spelaren spelar är högre så går omgången uppåt. Om korten som den andra spelaren spelar är lägre så går omgången nedåt. Nästa spelare behöver alltså spela lika många kort (i samma valör) som är högre eller lägre beroende på ifall omgången går uppåt eller nedåt.

Det går också att spela kort av samma valör. Om korten som den andra spelaren spelade var samma valör som den första så avgörs ifall omgången går uppåt eller nedåt av korten som den tredje spelaren spelar (och så vidare).

Ess är högst, och tvåor är lägst.

Kan man inte följa med i omgången får man passa. Även om man kan lägga så får man passa om man vill. När alla spelare har passat så tar omgången slut, och då börjar den som la sista korten i omgången nästa omgång.

Så håller man på tills någon har blivit av med alla kort på sin hand. Den vinner, och dom andra får fortsätta om dom vill.

Byten

Innan första omgången inleds får alla spelare i omvänd turordning göra ett byte. Man slänger då bort dom kort man vill byta och får lika många nya från högen.

Tar högen slut så tar högen slut. Det är alltså möjligt att vissa spelare inte får byta så många kort som dom hade velat, eller inte får byta några kort alls.

Spelar man med kraftkortet så behöver det vara minst ett kort kvar i högen.

Kraftkortet

När alla byten är gjorda så läggs översta kortet ur högen öppet. Det kortet är nu kraftkortet. Alla kort med samma valör eller färg kan, om man vill, spelas som två kort.

Om t.ex. hjärter tio är kraftkortet så går det att spela hjärter fem och spader fem som tre stycken femmor. Dom tre tiorna som är kvar kan spelas som sex stycken tior. Att spela ett kort som två kort är frivilligt. Det går det fortfarande att spela hjärter fem som en femma.